Indholdsfortegnelse

For at holde dine hestehårssmykker i god stand er det vigtigt at give dem den rette pleje. Hestehår kan være skrøbeligt, så undgå at udsætte smykkerne for større træk eller pres. Det anbefales også at undgå direkte kontakt med vand eller kemikalier, da det kan påvirke hestehårets kvalitet og glans. 

Rengør dine smykker forsigtigt med en blød klud, og opbevar dem i en lufttæt pose eller smykkeæske for at beskytte dem mod støv og fugt.

Hestehårssmykker: pasning og pleje

Et smykke af hestehår er et minde der betyder mere end meget andet. Da smykket lavet med hår fra egen hest eller en hest du har kær, er ønsket om at passe på det er selvfølgelig stort. For at bevare smykkets skønhed og holdbarhed er det afgørende at give den rette pleje. I dette indlæg vil vi udforske de bedste måder at passe og pleje dine hestehårsmykker på, så de kan fortsætte med at skinne i mange år.

Daglig brug

Smykker af hestehår er meget alsidige, og de passer ofte ind til de fleste lejligheder. Dog er det vigtigt at du på bærer dit smykke med omhu. Som ved mange andre smykker, gælder det, at du helst skal undgå kontakt mellem vand og smykket. Vand kan både skade smykkedelene og vandet vil trænge ind i fletningen og gøre den våd. Når hestehår er flettet tæt, som de er i et armbånd, kan fugten ikke let komme ud af armbåndet igen. 

Det kan i nogle tilfælde, når smykket er vådt i længere tid, danne mug og andet ubehageligt i armbåndet. Hvis dit armbånd går hen og bliver vådt, sørg altid for, at det bliver duppet tørt og får massere tid til at tørre før du bruger det igen. Læs desuden afsnittet længere nede for råd til tørring.

Opbevaring af smykker af hestehår

Ved opbevaring af smykkerne, kan smykkerne sagtens ligge fremme som pynt eller andet. Forsøg dog at undgå direkte sollys i disse situationer. Direkte sollys kan afblege håret og til tider kan metallerne på armbåndet også blive påvirket.


Hvis smykket skal pakkes væk sammen med andre smykker, anbefales det at det pakkes lufttæt og uden andre smykker. Den lufttætte pakning kan f.eks. være en lynlåspose. Denne indpakning sørger for at metallet i smykket holder sig pænt så længe som muligt. Smykket skal desuden helst pakkes alene for at undgå sammenfiltring med andre smykker eller ridser i metallet. Hvis andre smykker bliver filtret sammen med dit smykke af hestehår, kan det hive i nogle af hårene eller i værste fald knække dem.

Rengøring af smykker af hestehår

Når det kommer til rengøring af dit smykke, er der faktisk ikke det store vedligehold. Smykket passer ofte sig selv. Hvis nødvendigt anbefales det, at der bruges en blød, fnugfri, let fugtig klud for at fjerne let støv og snavs. Undlad, hvis det er muligt, at armbåndet ender gennemblødt da det kan være svært at få ordentligt tørt igen. Undgå at gnide for aggressivt på hårene, da der altid er en lille risiko for at enkelte hår kan knække eller trækkes ud af form. 

Hvis dit armbånd er blevet mere beskidt, kan det være nødvendigt at vaske det mere i dybden. Det anbefales at holde smykket ude af situationer hvor det kan få pletter eller andet, men de situationer kan ikke altid undgås. Forsøg dig først med en fugtig klud, hvis det ikke virker, kan du forsøge med at lægge det i blød i sæbevand. Sørg for at få skyllet al sæben ud efterfølgende og forsøg ikke at gøre evt. vedhæng og lås våde under hele processen.

Hårene i smykket er gennemblødte, hvad gør jeg?

Hvis hårene i armbåndet er blevet våde hele vejen igennem, er det vigtigt at det får massere tid til at tørre hele vejen igennem. Sæt gerne mere end 24 timer af til det, så det kan tørre hele vejen igennem. Tørretiden kan hjælpes på vej af en hårtørrer med kold luft. Vådt hestehår lugter ofte kraftigere af hest end tørt hår, så hvis armbåndet lugter mere kraftigt af hest, er det med al
sandsynlighed stadig vådt indeni og du bør lade det tørre længere.

Knækkede hår?

Smykker af hestehår er selvfølgelig lavet til at blive brugt. De er ikke decideret skrøbelige, men de er trods alt lavet af individuelle hår. Nogle heste har mere kraftigt hår end andre, og desto kraftigere et enkelt hårstrå er, jo mindre risiko er der for, at et hår i armbåndet knækker. Hestehår er generelt meget hårdføre, mere hårdføre end både dit og mit hår, men det sker alligevel at de knækker.

Hvis du er uheldig at opleve dette efter du har brugt dit armbånd, er den bedste løsning at klippe det strittende hår af så tæt på armbåndet som muligt. Dette ene hår vil sno sig igennem armbåndet indtil det når låseenderne. Fortsæt blot med at klippe det strittende hår af, indtil det ikke kommer igen længere. På denne måde kan du stadig sagtens bruge dit smykke. 

Jeg håber denne lille guide vil hjælpe dig med at tage dig godt af dit smykke af hestehår